Ce semnificații are sărbătoarea Sfântului Andrei pentru români

Peste 700.000 de români poartă numele Sfântului Apostol al românilor. Andrei, „Cel Dintâi Chemat” a adus cuvântul Evangheliei pe pământul Dobrogei de azi și este ocrotitorul României, Rusiei, Greciei și Scoţiei, iar de 25 de ani ziua lui este marcată cu cruce roșie în calendarul creștin-ortodox.

Vă invităm să dați share la această știre

Ziua Sfântului Apostol Andrei, serbată pe 30 noiembrie, este zi de sărbătoare națională legală, în care ortodocșii și catolicii români îl cinstesc pe Ocrotitorul României și cel dintâi chemat dintre apostoli, care a adus cuvântul Evangheliei pe pământul Dobrogei de astăzi.

Astăzi, de la ora 8.45, Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie va săvârși Sfânta Liturghie la mănăstirea „Peștera Sfântului Apostol Andrei” din localitatea Ion Corvin, județul Constanța, chiar dacă regulile din pandemie, anul acesta sunt drastice, iar Constanța este în carantină.

Reprezentanții Arhiepiscopiei Tomisului au transmis care este istoria Sfântului Apostol Andrei și de ce este atât de important pentru creștinismul românesc. Tot ei au spus și povestea Peșterii din comuna Ion Corvin, locul unde s-a adăpostit Sfântul Apostol Andrei, considerată primul lăcaş de cult de pe teritoriul ţării noastre şi poarta de pătrundere a creştinismului pe teritoriul României.

Sfântul Apostol Andrei s-a născut în Betsaida, localitate aflată pe malul lacului Ghenizaret din Galileea şi este fratele Sfântului Apostol Petru. Inițial, Andrei era ucenicul Sfântului Ioan Botezătorul, de la care aude că Hristos este Mesia Cel așteptat. Astfel, devine ucenic al lui Iisus Hristos, chemând și pe fratele său, Simon, care va deveni Apostolul Petru. De aceea este numit „Cel dintâi Chemat”.

Cei doi au renunțat la a mai fi pescari, L-au urmat pe Hristos și, după Înviere, au devenit „pescari de oameni”, adică apostoli.

După Înălţarea Domnului, sorţii au decis ca Andrei să propovăduiască în Bitinia, Tracia, Macedonia şi Sciţia Minor (Dacia Pontică, Dobrogea de astăzi, în cetăţile Tomis, Callatis, Histria), apoi Bizanţ şi Grecia. De aceea este cunoscut drept „apostolul românilor”.

Conform istoricilor bisericești, Sfântul Apostol Andrei a fost martirizat în cetatea Patras, din Grecia de astăzi, prin răstignire, cu capul în jos, pe o cruce în formă de X, numită „crucea Sfântului Andrei”.

Citește întreg articolul pe www.bpnews.ro.