Ce afecțiuni căpătăm dacă purtăm îndelung masca

Purtatul îndelung al măştii poate afecta pielea, deoarece bacteriile care ne apără pot deveni patogene în condiţii de umezeală, spune dr. Rodica Olteanu, medic primar dermatolog la Spitalul Colentina.

Vă invităm să dați share la această știre

Dr. Rodica Olteanu, medic primar dermatolog la Spitalul Colentina, vorbește despre efectul asupra pielii a măștii purtate ore în şir. Bacteriile bune prezente pe piele, care în mod normal ne protejează, se pot întoarce acum împotriva noastră.

„Timpul îndelungat de purtare a acestei măşti poate duce la apariţia de efecte adverse. În primul rând prin faptul că nu se mai permite un schimb de gaze corespunzător şi ca atare sudoarea, ca şi respiraţia excesivă, determină această stare de umezeală şi ca atare microbii care în mod normal sunt prezenţi la nivelul pielii şi care sunt într-o comuniune cu organismul şi asigură protecţia, acei non patogeni, pot deveni în condiţii de anaerobioză chiar patogeni”, spune Dr. Rodica Olteanu.

Dacă nu facem pauză la fiecare oră, măcar câteva minute de la purtatul măştii, ne putem alege cu leziuni.

„La nivelul pielii pot exista mai multe bacterii, inclusiv stafilococul epidermic care nu se replică şi nu devine patogen decât în anumite condiţii. Acestea devin în condiţii de lipsă de oxigen patogeni şi pot astfel contamina şi determina leziuni secundare la nivelul zonei acoperite de mască, de exemplu, dermatita seboreică, acneea, rozaceea, reactivarea unui herpes la nivelul zonei acoperite de mască”, spune specialistul.

Recomandarea este de a schimba frecvent masca, de a nu o refolosi, mai ales în condiţiile unei temperaturi ambientale mai mari.

Regulă nouă pentru purtarea măștii în starea de alertă

Starea de alertă a adus noi reguli, una dintre acestea este purtarea măştii în spaţiile publice, se arată în proiectul de lege.

Pe toată durata stării de alertă, esti obligat să porţi mască în spaţiile publice închise, în magazine, în metrou, autobuz şi alte mijloace de transport în comun. Nu sunt exceptate nici gările, autogările, aeroportul.

Masca trebuie să acopere gura şi nasul. Eşti scutit de mască dacă faci dovada că ai o afecţiune medicală care nu îţi permite asta (trebuie să ai la tine avizul medical). De menţionat este că şi angajaţii din magazine, terase, frizerii trebuie să aibă mască.

Măsura este  valabilă de  o săptămână, atunci când noua lege a intrat în vigoare şi îa început să  producă efecte.