CCR mai aplică o corecție premierului Orban și aprobă dublarea alocațiilor copiilor

Pentru a doua oară în decurs de trei luni, Curtea Constituțională dă o decizie în favoarea copiilor și împotriva manevrelor Guvernului PNL

VP-news – Ludovic Orban - Gov.ro

Vă invităm să dați share la această știre

Judecătorii CCR au dat o nouă decizie în privința Legii care prevede dublarea alocațiilor copiilor, promulgată pe 14 ianuarie de preşedintele Klaus Iohannis, respingând sesizarea Guvernului Orban, care ar fi dorit creşterea etapizată.
Măsura, propusă de ministrul Muncii Violeta Alexandru, prevedea o creștere cu câte 20% la fiecare 6 luni – astfel încât în iulie 2022 cuantumul alocației să fie de 300 lei pentru copiii cu vârsta 2-18 ani respectiv 600 lei pentru copiii cu vârsta 0-2 ani și 600 lei pentru copiii cu dizabilități (0-18 ani).
Reamintim că în iulie Curtea Constituțională a respins cu unanimitate de voturi ca neîntemeiată obiecţia de neconstituționalitate depusă de Executiv şi a aprobat dublarea alocațiilor de stat pentru copii, precum și modificarea art. 58 alin. (1) din Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.
Conform prevederilor inițiale, alocaţiile trebuiau să fie dublate de la 150 de lei la 300 de lei, respectiv de la 300 la 600 de lei pentru copiii cu dizabilităţi începând cu 1 martie, dar Guvernul Orban a emis o OUG pentru a proroga termenul din cauza lipsei de bani, adoptând metoda creșterii etapizate.
Cu ocazia emiterii Ordonanței de Urgență, ministrul Muncii a declarat că, dacă PSD va încerca să modifice măsura a Guvernului, se vor opri plățile alocațiilor.
PSD-ul a făcut-o deja, iar CCR i-a dat dreptate. Va îndrăzni PNL-ul să înterupă plățile?