La câteva zile după ce Administrația americană a medicamentului (FDA) a aprobat folosirea Remdesivir ca tratament pentru coronavirus, asociațiile pentru protecția consumatorilor din SUA fac pronosticuri sumbre despre cât ar putea costa tratamentului. Potrivit estimărilor, compania producătoare, Gilead, ar putea cere până la 4.500 de dolari pentru un curs de tratament pentru un singur bolnav, scrie „Daily Mail”.
Deocamdată Gilead a refuzat să spună cât ar putea costa medicamentul după ce a primit aprobarea FDA. Inițial, Remdesivirul a fost conceput ca tratament pentru Ebola, doar că epidemia din 2014 nu a luat proporții pandemice, iar puținele state africane interesate nu reprezintă o piață suficientă de desfacere pentru concernul american.
Norocul Gilead s-a numit COVID 19 și, încă de la primele faze ale epidemiei, Gilead a propus medicamentul său contra Ebola ca remediu. Așa se explică și campania virulentă declanșată de o parte a presei internaționale contra oricăror alte forme de tratament, inclusiv hidroxiclorochina recomandată de profesorul francez Didier Raoult. Indiferent care va fi prețul Remdesivir pe viitor, va fi cu siguranță mult mai scump decât hidroxiclorochina. Aceasta se poate fabrica inclusiv în România, unde se comercializează sub denumirea de Plaquenil, iar costul per pacient este de 10 lei.
Temerile că Gilead va exploata la maxim isteria coronavirus pentru a scoate un profit uriaș se fondează pe practicile din trecut ale companiei. Astfel, în 2013, Gilead a lansat un medicament contra hepatitei C la prețul exorbitant de 1000 de dolari per pastilă!
Cât despre eficacitatea Remdesivir, un studiu american a arătat că reduce timpul de spitalizare per pacient și cam atât, nu este un remediu minune. După cum nici un alt medicament al Gilead, controversatul Tamiflu, nu este un leac miraculos, ci, la fel, reduce timpul de boală în cazul unor forme de gripă, în medie cam cu o zi.
Așa cum s-a întâmplat cu precedentele epidemii de gripă porcină, aviară sau alte vietăți, când state din întreaga lume s-au grăbit să facă stocuri de Tamiflu, ne putem aștepta ca și cu Remdesivirul să se întâmple la fel. În contextul profețiilor sumbre despre un al doilea val de coronavirus, propagandiștii Big Pharma de pretutindeni vor face presiuni uriașe asupra autorităților să facă stocuri de Remdesivir, prin campanii de presă pe un model deja bine conturat „vor muri milioane de oameni”, „statul ucigaș se joacă cu sănătatea oamenilor”.
Și guvernele vor face stocuri. Că e bun medicamentul sau nu, că vine sau nu al doilea val, deja nu mai contează odată de Gilead și-a luat banii.
Discussion about this post