Caragiale și Stația 13 încântă Brașovul în weekendul 3-4 octombrie

”Stația 13”, ajuns la a 8-a reprezentație, este al unei trupe ambițioase de actori și regizori tineri a cărui premieră a avut loc la Casa Caragiale din București, de pe strada cu același nume, în data de 13 februarie 2020.

Vă invităm să dați share la această știre

La Brașov, spectacolul va alea două reprezentații, la Bastionul Țesătorilor/Bastionul Artiștilor, pe 3 și 4 octombrie.

Regizorul basarabean Alexandru Rusu a fost inspirat de acel loc(n.r.- Casa Caragiale din București) și de poveștile casei unde marele dramaturg român a locuit timp de doi ani și este practic încărcată de spiritul și emoția lui.

Practic, spectacolul de teatru este o adaptare după piese, poezii și schițe ale lui Caragiale, dar scris la 108 ani de la moartea lui. C.F.R., Lună de miere, Art. 124 scrise chiar de marele dramaturg le regăsim aici.

Pianul la care se cântă în timpul piesei la Casa Caragiale este chiar din perioada în care a trăit acesta.

Dar să trecem la piesă, pentru care suntem chemați de unde ne aflăm, la începutul ei, să ne urcăm în ”vagoanele” pentru care ne-am luat bilet. Cea care conduce ”ostilitățile” în timpul piesei este actrița Ana-Maria Bercu, care interpretează personaje caragialești ca Zița-din O noapte furtunoasă, Tarsița Popeasca din Art. 214, mama posesivă și crudă lui Lae Popescu pe care încearcă să-l divorțeze.

Piesa se desfășoară practic într-un tren care leagă ”la belle epoque” a lui Caragiale de prezentul nostru, perfect simbolizat de microfoanele la care actorii fac diverse anunțuri, dar și de proiecțiile video de pe ecranul piesei aflat pe scenă.

Actorii, pe durata de 1 h 30 min a piesei, interpretează mai multe personaje aduse din schițele amintite mai sus, trenul fiind cel care face legătura între trecut și prezent.

Actrița Valentina Visarion-Mingopol are în rol personaje cu atitudini și trăsături elocvente pentru tarele feminității: Sofița, chelnerița din tren sau Mița. Sofița este o tipă frivolă, gata de a accepta orice propunere pentru a-și atinge interesul, este ceea ce azi are corespondent ”pițipoanca”.

Dan Apăvăloaie este actorul ale cărui personaje, 3 la număr în această piesă, au ca trăsătură comună dictonul dâmbovițean etern: ”Interesul poartă fesul!”: ”bătrânul”, soțul tinerei și intrigantei Sofița, care știe că soția lui nu e ușă de biserică, dar continuă mariajul cu ea; ”avocatul” care, deși stresat și agasat de Tarsița să-l divorțeze pe fiul ei, Lae Popescu, stoarce niște bani frumoși de la ea; celebrul ”cetățean turmentat” care vrea mereu să-și dea importanță prin jovialitatea lui, omul care e fericit la maxim când a consumat ceva sau e turmentat pentru că e fericit, lucru pe care piesa nu-l lămurește.

Personajele actorului Remus Stănescu, component și al Corului Regal, 5 la număr, gravitează toate în jurul unei teme: dragostea, fie că vorbim de ”amantul” Sofiței, fie de ”Lae”, tânărul neinițiat, neemancipat, dar curajos, dornic de exprimare, din păcate aflat sub papucul Tarsiței, mama egoistă și posesivă, fie ”Rică”, un Lae mai experimentat, fie ”Nae” sau ”actorul”.

În ”Stația 13” spectatorul este chemat să asiste la un ”teatru în teatru”, piesa aducând în prim-plan un nou personaj a lui Nenea Iancu, creat de regizorul Alexandru Rusu: ACTORUL.

Piesa este plină de umor involuntar, dar poți și plânge, iar cei 4 actori fac un efort artistic deosebit și interpretează succesiv, pe durata celor 90 de minute, mai multe personaje. Astfel, spectacolul naște din el ACTORUL, personajul dramaturgului Ion-Luca Caragiale, care vine să ne demonstreze încă o dată originalitatea și actualitatea acestuia la 108 de ani de când a murit la Berlin.

Universul lui Caragiale este inconfundabil, este un univers care uneori frizează absurdul, alteori este încărcat de o poezie subtilă. Cu această ocazie îl veți descoperi și pe Caragiale poetul, o latură a sa pe nedrept trecută cu vederea până acum. Nu va lipsi nici muzica vremurilor lui Caragiale sau voia bună.

”Stația 13” creează spectatorului o experiență de viață, iar pentru actorii de pe scenă trenul lui Caragiale trece prin sufletul și viața lor.

Trenul care trece prin Stația 13 poate fi și metafora pentru parcursul vieții unui actor, dar și pentru perioada grea pe care au traversat-o actorii recent și care nu se știe cum și când se va încheia.

Vă așteptăm să călătoriți alături de noi spre „Stația 13” în atmosfera plină de vervă de altădată și să râdeți copios de toate încurcăturile ce intervin pe parcursul acestei călătorii.

Cu: Remus Stănescu, Valentina Visarion Mingopol, Ana Maria Bercu, Dan Apavăvăloaie;

Regia: Alexandru P. Rusu;

Adaptare scenariu: Silvia Dumitrache;

Scenografia & video design: Ileana Zirra;

Sound design: Starlake;

Grafica: Mădălina Sinoae;

Accesul se va face tinand cont de toate regulile de dezinfectare si distantare.

Spectacolul este produs si organizat de DBSYA Arts.

Preț bilet 40 lei.

Biletele pot fi găsite aici.

Spectacol 3 octombrie 2020.

Spectacol 4 octombrie 2020.