Regatul Unit a anunţat sâmbătă că toţi călătorii care se întorc din Spania după miezul nopţii de sâmbătă spre duminică (2.00, ora României) sunt obligaţi să intre în carantină timp de două săptămâni, ca măsură de precauţie împotriva noului coronavirus.
„Decizia a venit brusc. Nu ne-a lăsat timp să ne pregătim, deci toată lumea este panicată. Trebuia să ne ducem la o nuntă şi să vedem prieteni pe care nu i-am mai văzut de foarte mult timp. Va trebui să anulăm toate aceste planuri. Este într-adevăr deplorabil”, a declarat Emily Harrison, originară din Essex, înainte să se îmbarce într-un avion către Londra, pe Aeroportul Madrid-Barajas.
Autorităţile au luat această decizie din cauza unei creşteri puternice a numărului contaminărilor cu covid-19 în Spania după ieşirea din izolare. Ministrul britanic de Externe Dominic Raab a justificat duminică, la Sky News, această măsură, pe care a prezentat-o drept o „reacţie în timp real”, în urma unei noi creşteri a numărului contaminărilor cu noul coronavirus vineri, în Spania. „Nu avem de ce să ne cerem scuze (…). Trebuie să fim în măsură să impunem acţiuni rapide şi decisive”, a declarat Raab.
Decizia vine în urma evoluţiei infectărilor din Spania, stat care a înregistrat peste 28.000 de morţi din cauza covid-19 şi 290.000 de contaminări cu noul coronavirus – un bilanţ, cu toate acestea, mai puţin grav decât al Regatului Unit, unde noul coronavirus a ucis peste 45.600 de oameni. „Sincer, ne simţim mai în siguranţă în Spania”, a apreciat Carolyne Lansell, care se întoarce dintr-un sejur de zece zila la Ibiza, în Insulele Baleare.
Accelerarea epidemiei în Spania provoacă îngrijorare şi în alte ţări europene, în pofida faptului că Guvernul de la Madrid dă asigurări că are „sub control” noile focare de contaminare şi că ţara este „sigură”. Norvegia a anunţat vineri că reimpune o carantină de zece zile persoanelor care se întorc din Spania, începând de sâmbătă. În Franţa, premierul Jean Castex i-a îndemnat pe francezi să nu se ducă în Catalonia.
Însă decizia Londrei este o lovitură mai grea aplicată Madridului, care încearcă să-şi salveze turismul, dur afectat de pandemie. Britanicii au reprezentat anul trecut 20% dintre vizitatorii străine ai Spaniei, unde sectorul turistic reprezintă 12% din Produsul Intern Brut (PIB).
Discussion about this post