De câteva săptămâni sunt proteste în capitala Sofia și în marile orașe. Zeci de mii de oameni au ieșit în stradă și cer guvernului să demisioneze. Manifestanții îi acuză pe politicieni că sunt prea toleranți cu oligarhii, motiv pentru care corupția a devenit endemică în rândul funcționarilor și membrilor Executivului.
Protestele au izbucnit pe 9 iulie, la malul Mării Negre. Manifestanții s-au adunat în fața vilei miliardarului și fostului politician Ahmet Dogan, despre care se spune că are legături strânse cu guvernul. Poliția a încercat să oprească demonstrația, dar mulțimea a reușit să ajungă pe plaja publică, luată ilegal de Dogan. Mulți bulgari sunt indignați de privilegiile pe care le au oligarhii.
Jurnalistul Iavor Siderov vorbește despre un moment de cotitură pentru societatea bulgară.
„Bulgarii știu foarte bine despre ce este vorba. Corupția e atât de răspândită aici, în Bulgaria, s-a infiltrat peste tot și acum domină sistemul politic, economia și societatea. Tinerii au fost întotdeauna pasivi când a venit vorba despre politică, dar, acum, lucrurile au mers prea departe. Nu mai pot ignora ce se întâmplă”, spune Siderov.
Protestatarii care solicită demisia guvernului premierului bulgar Boiko Borissov şi a procurorului general Ivan Geshev au obstrucţionat traficul pe drumul internaţional E-79 către Grecia, duminică dimineaţă.
La ieşirea din Blagoevgrad, spre punctul de control de frontieră Kulata-Promachonas – în prezent singura trecere de frontieră bulgară-greacă deschisă traficului obişnuit – protestatarii au obstrucţionat traficul, permiţând periodic maşini fie în direcţia Sofia, fie spre graniţă.
De asemenea, în Bulgaria, protestatarii au continuat să blocheze drumul Stara Zagora – Haskovo, aproape de Autostrada Trakia, principala arteră între sudul Mării Negre din Sofia. Blocarea drumului Stara-Zagora a continuat mai mult de 24 de ore. Poliţia a zădărnicit încercările protestatarilor de a ajunge chiar la Autostrada Trakia.
Discussion about this post