Acest lucru s-ar întâmpla în cazul în care companiile vor fi obligate să ţină gol locul din mijloc din fiecare rând de trei, tipica dispoziţie a locurilor pe zborurile de scurtă și medie durată, estimează IATA, asociația mondială a companiilor aeriene, care este împotriva introducerii obligativităţii „scaunului gol în mijloc”, ca de altfel diverse state (inclusiv Italia), cu scopul de a contracara riscul de infecție cu coronavirus.
Obligația unui loc gol în mijloc
Asociația, reprezentând 290 de companii aeriene, este împotriva măsurilor de „distanțare socială” în interiorul avioanelor. „Nu există dovezi care să ateste că distanțarea la bord reduce riscul de contagiune. În orice caz, în timp ce multe autorități recomandă păstrarea unei distanțe minime între persoane de unu sau doi metri, obligarea companiilor de a păstra gol scaunul din mijloc nu ar atinge obiectivul, deoarece lățimea medie a unui scaun este mai mică de 50 de centimetri» , precizează IATA.
Adio zboruri low cost
Din cauza virusului, traficul aerian a scăzut cu 90%, iar IATA estimează că în acest an, companiile vor pierde venituri de 314 miliarde de dolari (- 55% față de anul trecut). Asociaţia s-a opus în mod repetat acestei măsuri. Făcând un calcul matematic simplu, asociația constată că, având în vedere un scaun gol din trei, maxim 66% din locurile din fiecare zbor vor mai putea fi ocupate (în realitate se estimează că procentul va fi de maxim 62%), iar pentru a-şi menţine veniturile, companiile vor creşte tarifele. „Costul biletelor ar putea crește cu aproximativ 50% pentru a avea aceleași venituri ca înainte”, a declarat Alexandre de Juniac, directorul general al IATA. „Ceea ce ar însemna să ne luăm rămas bun de la călătoriile ieftine.”
În 2019, 77% din posturi au fost ocupate
Economistul-șef al asociației, Brian Pearce, a făcut un calcul precis al potenţialei creșteri a prețurilor, bazându-se pe coeficientul de ocupare al locurilor necesar pentru a avea un echilibru între costuri și venituri. Acesta se schimbă în funcție de zonele geografice, de la minimum 75% în Africa, Orientul Mijlociu și America de Nord, la 76% în Asia de nord, 79% în Europa și America Latină, 81% în Asia-Pacific. „Coeficientul de ocupare” mediu al industriei este de 77%, iar IATA subliniază că, prin „măsurile de distanțare socială, load factorul maxim ar fi redus la 62%”.
Un bilet de avion în Europa ar costa 186 de euro
De aici calculul diferențiat al creșterii potențiale a tarifelor. Calculele au fost făcute în dolari, fiind transformate apoi în euro la cursul de schimb din 6 mai. În Europa, IATA se așteaptă ca „tariful cu distanțare socială” să crească de la media de 125 de euro pe zbor din 2019, la 186 de euro (+ 49%).
În America de Nord, biletele vor fi mai scumpe: 267 de euro
Conform IATA, în Africa și în Orientul Mijlociu, prețul mediu al unui bilet ar crește de la 167 la 240 de euro (+ 43%). În Asia-Pacific, biletul mediu va crește de la 130 la 201 euro (+ 54%), acesta fiind cel mai mare procent. În Asia de Nord, biletul mediu va crește de la 125 euro, la 180 (+ 45%). În America Latină, biletul va crește de la 135 la 203 euro (+ 50%). Iar în America de Nord vor fi cele mai scumpe bilete: un zbor mediu ar crește de la 202 la 289 de dolari, adică de la 187, la 267 de euro (+ 43%).