Baza militară de la Câmpia Turzii va deveni hub NATO

La Baza 71 Aeriană G-ral Emanoil Ionescu se vor injecta 130,5 milioane de dolari

Vă invităm să dați share la această știre

Forţele Aeriene ale SUA (US Air Force) au cerut o modernizare majoră a bazei folosite deja de piloţii americani. Proiectul Pentagonului prevede construirea de piste de aterizare pentru avioane cargo, un depozit de combustibil, un hangar pentru avioane şi alte facilităţi necesare unui număr crescut de avioane.

Departamentul american al Apărării vrea să investească în 2021 suma totală de 130,5 milioane de dolari pentru modernizarea bazei militare româneşti de la Câmpia Turzii din județul Cluj pentru a o moderniza şi a o transforma într-un hub al forţelor aliate NATO la Marea Neagră, potrivit propunerii de buget înaintate Congresului de către  DoD, conform oficiosului militar american Stars and Stripes.

Forţele militare americane din SUA şi-au crescut gradual misiunile din România după anexarea Crimeei, dar până acum cele mai multe operaţiuni erau realizate la Baza Aeriană Mihail Kogalniceanu (Constanţa). Anul trecut însă, Pentagonul a trimis la din Polonia Câmpia Turzii drone MQ-9 Reaper pentru a fi mai aproape de Marea Neagră, un punct fierbinte pe harta regiunii, după Stars and Stripes. Propunerea de buget înaintată de Pentagon prevede şi alte investiţii în bazele militare din Europa: 59 milioane de dolari în baza din Rota (Spania), 36 milioane de dolari pentru baza din Ramstein (Germania) şi 25 de milioane de dolari în baza Spangdahlem (Germania).

În urma acestor investiţii majore în infrastructură, fosta bază aeriană sovietică de la Câmpia Turzii ar urma să devină un punct – cheie pentru operaţiunile forţelor aeriene ale armatei SUA în sud-estul Europei, mai cu seamă în misiunile aeriene care au ca scop descurajarea agresiunilor Rusiei.

Documentul oficial transmis Congresului american, numit The National Defense Authorization Act for 2021, care este dezbătut în comisiile de specialitate, arată că investiţia de 130,5 milioane de dolari de la Câmpia Turzii ar fi cel mai mare proiect de construcţii militare din străinătate din programul European Deterrence Initiative, iniţiat de Pentagon în iunie 2014, la scurt timp după ce Rusia a reîncorporat Crimeea.