Avocatul Poporului a cerut luni Grupului de Comunicare Strategică mai multe clarificări referitoare la închiderea mai multor site-uri, printre care procedura de sesizare şi monitorizare a ştirilor false în contextual actualei crize cauzate de epidemia SRAR-CoV 2 şi perspectiva din care sunt analizate ştirile în legătură cu care există suspiciuni în ceea ce priveşte autenticitatea şi credibilitatea surselor.
„Prezenta clarificare are în vedere opinia exprimată constant de Avocatul Poporului, în sensul că nu se poate vorbi despre libertatea de exprimare fără existenţa libertăţii de opinie, deoarece aceasta permite oricăror persoane fizice să participle la viaţa politică, social, culturală, manifestându-şi public opiniile, gândurile, credinţele. Cu alte cuvinte, orice formă de cenzurare a acestora ar puttea conduce la o ingerinţă gravă asupra drepturilor şi libertăţilor fundamentale”, precizează Renate Weber, potrivit unui comunicat de presă.
Renate Weber cere grupului amintit, care se ocupă în perioada stării de urgență cu comunicarea informațiilor vitale privind evoluția pandemiei și cu deciziile luate de autorități în această perioadă, să „lămurească” următoarele aspecte:
- Care este procedura de sesizare și cea prin care este monitorizată apariția știrilor false în contextul actualei crize;
- Care este cadrul legal aplicabil „care detaliază aceste situații și care permite asemenea interpretări”;
- Din ce perspectivă sunt analizate știrile în legătură cu care există suspiciuni în ceea ce privește autenticitate, credibilitatea surselor, dar și a celor cu fundament științific;
- Cum se realizează analiza, în raport de conținutul informațiilor, autenticitatea și exactitatea acestora, credibilitatea site-urilor care găzduiesc informația, credibilitatea surselor dar și scopul urmărit prin publicarea respectivelor informații.
De asemenea, Avocatul Poporului mai cere GCS să spună dacă la nivelul Grupului există „intenția identificării și dezvoltării altor modalități de avertizare a populației cu privire la știrile false.
Clarificările, spune Weber, se impun cu atât mai mult cu cât și Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa și-a exprimat îngrijorarea cu privire la decretul privind instituirea stării de urgență.
Grupul de comunicare strategică a cerut ANCOM închiderea mai multor site-uri care „prezintă informații vădit false și care au potențialul de a crea comportament social nejustificat și panică în rândul cetățenilor”.
Acesta a fost și cazul recent al ortodoxinfo.ro, închis după ce a publicat un articol în care se vorbea de intenția de omorâre a pensionarilor în lagăre de concentrare: „Se pregătește omorârea pensionarilor în lagăre de concentrare și exterminare”.