Cine s-a fript cu ciorbă, suflă și-n orezul chinezesc! Epidemia de coronavirus a luat prin surprindere planeta și, din nefericire, numeroase țări considerate civilizate s-au grăbit să adopte modelul chinezesc de carantină, pe ideea că, vezi Doamne, ei au trecut deja prin asta și știu cum trebuie procedat. Așa s-a ajuns rapid la instaurarea unor restricții draconice chiar și în țări cu o îndelungată tradiție democratică. O mare greșeală pe care mulți o vor înțelege mai târziu.
Acum că am intrat în etapa de conviețuire cu coronavirusul trebuie să fim foarte atenți la ce alte minunății mai recomandă comuniștii de la Beijing, pentru că nu se știe niciodată când se trezește vreun expert european să propună diverse aberații în numele continuării luptei împotriva virusului.
Cea mai nouă găselniță a regimului comunist chinez este instalarea de camere de supraveghere la ușile apartamentelor, sub pretextul că astfel pot fi ținuți sub control cei aflați în carantină. Numeroși cetățeni occidentali rezidenți în zona Wuhan s-au plâns că s-au trezit cu camere de supravegehre ațintite fix spre ușa apartamentelor lor. Mai mult, scrie „Daily Mail”, rezidenții străini spun că paznicii și personalul de curățenie din ansamblurile rezidențiale au primit consemn să fie cu ochii pe cei care ar putea fi bolnavi și să le urmărească toată mișcările.
Chiar dacă, la ora actuală, situația în ceea ce privește coronavirusul s-a liniștit în China și abia dacă se mai anunță un caz, două, măsurile de supraveghere sunt vehiculate ca esențiale în perspectiva unui nou val al epidemiei. Aparatura de supraveghere a fost folosită în ultimele săptămâni și pentru monitorizarea celor perfect sănătoși, plasați în carantină la revenirea dintr-o călătorie în afara granițelor.
Observatorii spun însă că regimul chinez profită de actuala situație pentru a întări controlul asupra populației. Pe de altă parte, presa oficială de la Beijing susține că măsurile sunt necesare pentru a preveni apariția unor lanțuri de transmitere a epidemiei și dă asigurări că echipamentele de supraveghere vor dispărea odată ce nu vor mai fi necesare. Probabil tot atunci când vor dispărea și dispozitivele de recunoaștere facială de pe străzi sau sistemul de credite sociale în baza căruia se calculează dreptul cetățeanului de a accede la anumite servicii medicale sau de a călători între regiunile țării, undeva între Paștele Cailor și Sfântul Așteaptă.
Discussion about this post