Ieri, președintele nostru luminat a anunțat că nu vom mai avea parte de festivaluri anul acesta, iar evenimentele sportive se vor desfășura cu stadionul gol, dacă se vor relua. Ca iubitoare înfocată a festivalurilor de muzică, a stării de bine și a legăturii inegalabile care se formează între fanii aceleiași trupe, n-am putut să nu regret anunțul și să mă întreb dacă așa va arăta viitorul României sau pur și simplu vrea domnul președinte să bage spaima în noi? Că doar n-ar fi prima oară.
Anularea evenimentelor sportive și a festivalurilor ar fi o decizie dezastruoasă pentru o țară care și așa se zbate în mizerie și sărăcie. Nu o spun eu, ci politicieni de anvergură.
Anul trecut, festivalurile Electric Castle și Untold, ambele desfășurate în apropierea orașului Cluj au crescut vânzările de bilete de avion cu 40%. Economia țării nu se află într-o poziție în care să-și poată permite să strâmbe din nas la așa o cifră. Conform unei analize financiare, în 2019, Clujul a câștigat în jur de 45 de milioane de euro de pe urma festivalului Untold. Bineînțeles, aici intră și încasările organizatorilor, dar și restaurantele și cafenelele din oraș, cazarea (al cărui cost sare astronomic în perioada festivalului), taximetriștii și companiile aeriene.
Analiza arată că un participant la festival a cheltuit în medie peste 500 de euro (iar anul trecut au participat peste 90.000 de spectatori), asta doar în cele câteva zile ale festivalului. Dacă mai punem la socoteală și sumele enorme cheltuite de tineri pe ținute pentru festival, vorbim probabil de mult mai mult.
Și ăsta e doar un festival. În România, în decursul verii, mai sunt planificate multe (precum și nenumărate evenimente sportive), majoritatea de anvergură mult mai modestă, dar tot care generează un ban serios pentru zonele în care se desfășoară și contribuie atât la imaginea cât și la economia țării.
Anularea unor astfel de evenimente ar avea un efect pur și simplu dezastruos asupra țării și asupra stării de spirit a românilor. Și anularea lor ar fi lipsită de sens, în momentul în care oamenilor le este permis să se întoarcă la muncă, să se îmbulzească precum sardinele în metrou sau să stea prosop lângă prosop pe plajă în Mamaia. Anularea festivalurilor și a evenimentelor sportive ar fi o decizie lipsită de sens pentru guvernul României, una care nu ar limita decât foarte puțin răspândirea coronavirusului.
Da, înțelegem că așa au făcut și alte țări. Altele, însă, nu. Portugalia permite concerte și festivaluri și nu e singura. Întrebarea care ne rămâne este după ce țară o să ne luăm? Și înainte să luăm o astfel de decizie, domnule președinte, trebuie să ne gândim dacă țara noastră își permite pierderea financiară imensă.
Poate că Germania își permite să mai anuleze un festival pe ici pe colo. România, în schimb, nu.
Discussion about this post