Reprezentanţii Teatrului Bulandra din Capitală au aniversat, miercuri, 73 de ani de existență prin distribuirea unui clip cu secvenţe din producţiile instituţiei.
Înfiinţat chiar de marea actriţă Lucia Sturdza Bulandra, teatrul a împlinit miercuri 73 de ani de existenţă, aniversare marcată printr-un montaj cu cele mai bune spectacole din istoria instituției.
Sub conducerea regizorului Liviu Ciulei, instituţia străbate Epoca de Aur din istoria teatrului de la noi. După Revoluţie, Teatrul Bulandra este invitat în exclusivista Uniune a Teatrelor din Europa. În anul 2002, regizorul Alexandru Darie devine directorul Teatrului Bulandra şi îi imprimă o nouă viziune artistică.
După dispariţia lui Ducu Darie, Catinca Maria Nistor a devenit, la 31 de ani, managerul Teatrului. Condus de tânăra directoare, teatrul petrece la 73 de ani cu un montaj special din cele mai de succes spectacole.
„Eu am terminat Şcoala Centrală. Doisprezece ani am învăţat acolo. Se ştie că Sala de la grădina Icoanei şi Şcoala Centrală împart aceeaşi curte, aşa că am crescut cu energia magia şi chiar misterul acestui teatru din care mi-am dorit să fac parte încă de mică”, a declarat Catinca Maria Nistor, managerul Teatrului Bulandra.
Lucia Sturdza Bulandra, figură celebră a teatrului românesc
Lucia Sturdza-Bulandra (n. 25 august 1873, Iași – d. 19 septembrie 1961, București) a fost o renumită actriță de teatru din România.
Lucia Sturdza-Bulandra a fost una dintre marile figuri ale scenei românești, de neuitat în roluri de compoziție din dramaturgia universală și națională, spirit organizatoric, talent pedagogic ce a format generații întregi de actori: Nicolae Baltățeanu, George Calboreanu, Dina Cocea, Radu Beligan, Victor Rebengiuc. Lucia Sturdza-Bulandra a fost fata cuplului Emil Sturdza și Magda (născută Diamandy). Bunicul ei este Vasile Sturdza căsătorit cu Ecaterina (născută Balș) și este nepoata lui Constantin Sturdza and Raluca (născută Manu). Strănepoata lui Constantin Sturdza și Ecaterina Sturdza (Cantacuzino-Pașcanu). Stră-stră-nepoata lui Vasile Sturdza și Ileana Solomon Sturdza (Costaki).
În 1898 a debutat la Teatrul Național din București iar în 1914, împreună cu soțul ei, a întemeiat o companie particulară. Din 1941 este actriță a Teatrului Municipal din București iar din 1947 până la sfârșitul vieții a fost directoarea acestui teatru, astăzi Teatrul Bulandra.
A fost profesoară la Conservatorul de artă dramatică din București timp de 30 de ani.
Discussion about this post