Amnesty International și Comisia Europeană și-au exprimat profunda îngrijorare cu privire la ceea ce Amnesty Int`l a numit investigația „intimidantă” din Serbia privind finanțele a 57 de ONG-uri și persoane fizice din Serbia.
O anchetă oficială realizată asupra finanţelor a diverse ONG-uri și persoane din Serbia, suspectate de spălare de bani și finanțare a terorismului, este considerată de ONG-urile iliberale ca iniţiată împotriva libertăţilor fundamentale, portavocea acestor opinii fiind Amnesty International.
Administrația din Serbia pentru prevenirea spălării banilor, care face parte din Ministerul Finanțelor, a solicitat tuturor băncilor din țară date financiare despre 20 de persoane și 37 de ONG-uri, „pentru a stabili dacă organizațiile și persoanele listate au vreo legătură cu finanțarea terorismului sau spălare de bani ”.
Nils Muiznieks, directorul Amnesty International, a numit investigația un act de intimidare. „Vizarea jurnaliștilor și a ONG-urilor asupra acuzațiilor absurde de spălare de bani și finanțarea terorii este un act flagrant de intimidare și cel mai recent într-o campanie în curs de desfășurare a autorităților sârbe pentru a amuţi criticii”, a spus Muiznieks. „Acest gen de investigații arbitrare, care vizează în mod special persoane şi organisme care critică guvernul, subminează dreptul la libertatea de exprimare și amenință libertatea presei. Aceste investigații trebuie abandonate „, a adăugat el.
Purtatoarea de cuvânt a Comisiei Europene pentru Extindere, Ana Pisonero, a declarat că Comisia se aștepta la „informații suplimentare din partea autorităților, inclusiv cu privire la criteriile de selecție” pentru anchetă. „Combaterea spălării banilor este un pilon important al integrării Serbiei în UE. În același timp, o societate civilă puternică este o componentă crucială a oricărui sistem democratic și ar trebui recunoscută și tratată ca atare de către instituțiile statului ”, a scris Pisonero pe contul ei de Twitter.
Cele 57 de ONG-uri sau persoane ale căror date sunt căutate de autoritățile sârbe includ Rețeaua Balcanică de Reportaje şi Investigații, BIRN, Centrul de Jurnalism Investigativ din Serbia, CINS, Rețeaua de Raportare a Criminalității și Corupției KRIK, Școala de Jurnalism Novi Sad, asociații și o serie de grupuri pentru drepturi, inclusiv inițiative civice, YUCOM, Centrul pentru politica de securitate din Belgrad, Comitetul pentru drepturile omului din Helsinki și Centrul de drept umanitar.
Printre indivizii vizați se numără un număr de angajați BIRN, directorul CINS Branko Cecen, șeful TV Newsmax Adria Serbia și fostul editor BIRN Slobodan Gheorghiev și jurnaliștii Biljana Stepanovic și Vukasin Obradovic. De asemenea, este anchetat şi vechi politician din actuala opoziție, celebrul protestatar de profesie din anii `90 şi 2000, Vuk Jeremici.
Aproximativ 130 de organizații ale societății civile au solicitat Administrației pentru Prevenirea Spălării Banilor să-și prezinte motivele de suspiciune și să justifice motivul pentru care a dispus colectarea extraordinară de informații de la bănci. „Întrucât lista include numeroase organizații și persoane care se ocupă de jurnalismul de investigație, protecția drepturilor omului, transparența, producția de filme, dezvoltarea democrației, statul de drept și caritatea, concluzia este că acesta este un abuz politic al instituțiilor și o încercare periculoasă de continuă să submineze statul de drept în Serbia ”, opinează Amnesty Int`l şi Comisia Europeană.
Discussion about this post