Americanii ne arată iar cu degetul: „România nu îndeplinește standardele minime pentru eliminarea traficului de persoane”

În raportul publicat de Departamentul de Stat al SUA se arată că Guvernul nu a dovedit că face eforturi mai mari comparativ cu perioada precedentă

Vă invităm să dați share la această știre

„Guvernul României nu îndeplineşte standardele minime pentru eliminarea traficului de persoane dar face eforturi semnificative în acest sens. Aceste eforturi includ identificarea unui număr semnificativ mai mare al victimelor traficului de persoane, participând la un număr mai mare de investigaţii internaţionale şi derulând mai multe campanii de conştientizare. Guvernul nu a dovedit că face eforturi mai mari comparativ cu perioada precedentă. Autorităţile au investigat, judecat şi condamnat mai puţini traficanţi. Presupusa complicitate la infracţiunile de trafic a persistat fără a fi pedepsită, în special în cazul oficialilor care au exploatat minori aflaţi în centrele de îngrijire de stat sau în centre de plasament. Autorităţile nu au verificat în mod adecvat indicatorii privind traficul de persoane şi nici nu au identificat porenţiale victime în cadrul populaţiilor vulnerabile, cum ar fi solicitanţii de azil, persoanele care oferă sex pentru bani sau copiii din instituţiile guvernamentale. Serviciile destinate copiilor vicitime ale traficului rămân inadecvate. Mai mult, fondurile guvernamentale insuficiente pentru asistenţă şi protecţie socială au privat cele mai multe victime de aceste servicii, expuse la noi traume şi la riscul de a fi din nou traficate. România rămâne astfel pentru al doilea an consecutiv în pe lista de supraveghere de nivelul 2”, se arată în raportul publicat recent de Departamentul de Stat al Statelor Unite.
Documentul, care menționează că bărbați, femei și chiar copii sunt exploatați sexual, puși să fure sau sunt duși ilegal la muncă în alte state de pe continent, a fost și subiectul unei conferințe de presă la Ministerul de Interne, la care ambasadorul american a spus că ar fi bine ca parlamentul să colaboreze cu guvernul pentru înăsprirea legislației: „Din păcate, România rămâne pe lista de supraveghere de nivelul doi pentru al doilea an consecutiv, ceea ce înseamnă că guvernul nu și-a intensificat suficient eforturile de combatere a traficului de persoane. Fac apel la conducerea Parlamentului: începeți să lucrați imediat cu guvernul pentru a adopta legislația necesară, pentru a urmări rapid aceşti infractori, pentru a confisca câștigurile obținute ilegal din vânzarea de persoane, pentru a proteja mai bine victimele traficului și pentru a repara prejudiciile produse de fostul guvern.”