Curtea de Conturi a României a realizat în perioada mai-iulie 2020 o operațiune de control la nivel național, la aproape 1.000 de entități din administrația publică centrală și locală. Rezultatul acestei operațiuni de amploare – Raportul special privind gestionarea resurselor publice în perioada stării de urgență – a fost înaintat Parlamentului.
Iată, pe scurt, câteva dintre concluziile sintetizate în raport:
„Din verificarea documentațiilor de atribuire au rezultat nereguli în aplicarea prevederilor legii achizițiilor publice, întrucât autoritatea contractantă nu a aplicat un tratament unitar tuturor operatorilor economici care au participat la procedurile de atribuire în perioada stării de urgență și nu au fost respectate în toate cazurile principiile unui tratament egal și nediscriminatoriu.
Au fost identificate cazuri în care autoritatea contractantă a încheiat acorduri-cadru pentru o cantitate de produse mai mare decât cea prevăzută în OUG nr. 11/2020.”
„Derularea ulterioară a contractelor subsecvente la nivelul IGSU a relevat ca situații de fapt următoarele:
• întârzieri în livrarea cantităților asumate de furnizori (măști, combinezoane), prin invocarea clauzei de forță majoră;
• produse care nu au fost livrate până la termenul limită (ventilatoare, izolete);
• pentru unele din produsele menționate în anexa la OUG nr. 11/2020 (măști, combinezoane, ventilatoare, monitoare, izolete, dezinfectanți) nu s-a constituit în termenul stabilit stocurile de urgență medicală, deși termenul de livrare a fost considerat un criteriu de evaluare definitoriu;
• nu s-au calculat și nu s-au reținut penalități de întârziere conform prevederilor acordurilor-cadru pentru nelivrarea la termen a produselor.”
Auditorii CCR au identificattotodată mai multe tipuri de abateri:
• Abateri generatoare de venituri suplimentare – constatate într-un număr de 20 de cazuri, se referă la neaplicarea clauzelor contractuale privind perceperea de penalități de întârziere atunci când nu se respectă termenele de realizare a contractelor. Valoarea estimată de CCR a acestui tip de abateri este de 535,4 mii lei, din care s-a încasat operativ suma de 41,7 mii lei;
• Abateri generatoare de prejudicii – constatate într-un număr de 243 de cazuri, se referă la efectuarea de cheltuieli de personal neprevăzute de legislația în vigoare, stabilirea eronată a drepturilor salariale, inclusiv a sporurilor sau la plata unor operațiuni contractate și neefectuate sau nesusținute de documente justificative. Pagubele identificate au fost evaluate la o sumă totală de 3.054,2 mii lei, din care s-a recuperat operativ suma de 464,3 mii lei;
• Abateri financiar-contabile care au afectat evidența contabilă sau derularea unor operațiuni din activitatea curentă a entității vizează. Pagubele produse sunt evaluate la o sumă totală de 126.040,9 mii lei, care provin în principal din erori de înregistrare în evidența contabilă sau de patrimoniu, cu efect asupra denaturării operațiunilor/ tranzacțiilor reflectate în evidența contabilă.
Valoarea totală a abaterilor financiar-contabile este de aproximativ 659 de milioane lei, iar a prejudiciilor de circa 38,4 milioane lei.
Discussion about this post