Din 16 iulie curent va intra în vigoare legea cunoscută public drept cea a „mirosurilor”. În baza acestei legi, firmele care desfăşoară activităţi care duc la poluarea olfactivă vor putea fi amendate cu sume de până la 100.000 de lei sau activitatea lor va putea fi chiar suspendată.
“Legea 123, supranumită Legea mirosurilor de inițiatorii săi, aduce obligații suplimentare pentru firmele cu activități care <deranjează olfactiv>: obligația expresă de a avea sisteme proprii de monitorizare a disconfortului olfactiv, precum și deținerea și respectarea unui plan de măsuri ce vizează reducerea acestui disconfort”, spun cei de la avocatnet.ro.
Aceeaşi lege vine şi cu diferite completări privind autorizarea activităţilor. Autoritățile de protecția mediului vor trebui să țină cont, în actele emise, de condițiile de funcționare pentru respectarea normelor de igienă și sănătate publică impuse de autoritatea pentru sănătate publică pentru proiectele/activitățile care pot crea disconfort olfactiv în zonele rezidențiale. Iar autoritatea de mediu va putea dispune, în scris sau în actul de control, încetarea temporară sau definitivă a activităților care generează disconfort olfactiv, precum și pentru nerespectarea planului de gestionare a disconfortului olfactiv. Totodată, valabilitatea autorizațiilor de mediu și a autorizațiilor integrate de mediu e condiționată acum prin lege de obținerea vizei anuale, nemaiexistând ideea de autorizație valabilă mai mulți ani.
Chiar dacă legea a intrat în vigoare începând cu data de 16 iulie, după cum ne-au obişnuit deja de atâţia ani, legiuitorii nu au finalizat încă şi normele de aplicare ale acestei legi. Acestea vor apărea, cel mai probabil, în perioada următoare, în aproximativ o lună de zile. De abia după publicarea acestor norme, autorităţile de mediu vor putea trece şi la aplicarea legii mirosurilor.
Discussion about this post