Pe 27 august, delegaţii la Marea Adunare Naţională de la Chişinău, apoi şi legislativul moldovean, au votat Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova.
Momentul indepenedenţei a fost pregătit câţiva ani la rând de Mişcarea de Eliberare Naţională din Moldova de la sfârşitul anilor 80.
Ziua nu este aleasă întâmplător, ea coincide cu 27 august 1989, atunci când are loc prima Mare Adunare Naţională la care s-a cerut cu voce tare obiectivul desprinderii de URSS, declararea limbii române ca limbă de stat şi trecerea la grafia latină.
Iliescu, moscovitul și prietenul lui Gorbaciov, s-a grăbit să recunoască independența teritoriului românesc al Basarabiei
La doar câteva ore după proclamarea independenţei, guvernul României a recunoscut independenţa şi suveranitatea Republicii Moldova.
Ion Iliescu, fost președinte al României: Noi pe linie de stat nu am pus problema şi nu considerăm că în momentul de faţă este înţelept a ridica problema modificării frontierelor în Europa.
Invocând exemplele Unirii din 1859 şi a Unirii din 1918, istoricii spun că anii 90-91 au creat oportunităţi pentru reunificare, dar România nu a fost capabilă să le valorifice.
Citește întreg articolul pe www.bpnews.ro.
Discussion about this post