Vineri, oficiali ai serviciilor americane de informații au lansat un avertisment public, potrivit căruia China “își extinde eforturile de a câștiga influență“ în Statele Unite înaintea alegerilor prezidențiale, laolaltă cu Rusia și Iranul, dar democrații informați în privința acestui subiect spun că pericolul este mult mai iminent decât încearcă să îl descrie administrația.
Avertismentul a fost lansat de William R. Evanina, directorul Centrului Național de Contrainformații și Securitate, într-o declarație care survine cu 100 de zile înainte ca americanii să se prezinte la vot. “Suntem în primul rând îngrijorați de China, Rusia și Iran – deși există și alte personaje care, fie ele oficialități de stat sau nu, ar putea și ele afecta procesul electoral“, subliniază declarația.
Avertismentul legat de China survine într-un moment în care tensiunile dintre Beijing și Washington sunt extraordinare și la doar câteva zile după ce Statele Unite au condamnat doi hackeri chinezi sub acuzația de furt de proprietate intelectuală în interesul principalului birou de informații al țării și după ce i-au evacuat pe diplomații chinezi din consulatul lor de la Houston.
Avertismentul de vineri al acestui serviciu nu îi acuză pe chinezi că ar încerca să influențeze votul, ci doar afirmă că ei își folosesc influența “ca să schimbe mediul politic din Statele Unite“ și să exercite presiuni asupra politicienilor care, “în opinia lor, ar contraveni intereselor Chinei”.
Potrivit aceluiași avertisment, Rusia continuă “să răspândească dezinformarea în SUA, demersul fiind menit să submineze încrederea în procesul nostru democratic“, iar Iranul este văzut ca fiind un ‘actor‘ în ascensiune în privința amestecului în alegeri, această țară căutând să răspândească dezinformarea, dar “repunând-o în circulație mai ales pe cea cu conținut anti-american,.
Declarația guvernului nu a oferit multe detalii, ea amintind de avertismentele vagi pe care directorul acestui serviciu de informații le-a tot făcut începând din octombrie 2016, avertismente care, privite retrospectiv, nu au atras atenția oficialilor și alegătorilor înaintea ultimelor alegeri prezidențiale.
În declarația făcută cu câteva ore mai târziu, președinta Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, căreia i s-au alăturat liderul grupului democraților din Senat, senatorul Chuck Shumer, din New York, și alți doi democrați importanți din comisia de supervizare a activității serviciilor de informații, senatorul din Virginia, Mark Warner, și reprezentantul din Califonia, Adam B. Schiff, a declarat că descrierea acestei activtăți malefice este “atât de generală încât nu are aproape niciun rost“.
În opinia celor patru democrați, care anterior ceruseră FBI-ului să prezinte în fața Congresului un raport pe tema campaniei de dezinformare, declarația dlui Evanina, “nu merge îndeajuns de departe încât americanii să dețină suficiente informații legate de modul în care niște puteri străine caută să influențeze procesul nostru politic“.
Scrisoarea lor a criticat mai ales modul în care a fost descrisă activitatea rușilor, cel mai delicat subiect politic mai ales din cauza refuzului președintelui Trump de a recunoaște asemenea demersuri ale Rusiei cu patru ani în urmă. Democrații au scris că “pentru a da doar un simplu exemplu, faptul că Rusia încearcă să critice niște lucruri legate de un așa-zis ‘grup bine închegat’ antirusesc din America, este descris la un mod atât de general încât nu are aproape niciun rost“.
Unii oficiali ai serviciilor de informații s-au arătat surprinși de scrisoarea congresmenilor și au insistat că ei nu încearcă să minimalizeze pericolul legat de amestecul Moscovei sau să spună că China ar reprezenta un pericol mai mare. Ei susțin că declarația dlui Evanina nu a fost decât începutul unei serii de asemenea declarații, după cum afirmă un oficial din Biroul Director al Serviciului Național de Informații.
Același oficial a mai spus că declarația nu minimalizează pericolul amestecului Rusiei, iar congresmenii trebuie să înțeleagă că scrutinul din 2020 va fi diferit de cel din 2016.
Totuși, nu se știe dacă aceste declarații îi vor împiedica pe adversarii americani să lanseze noi acțiuni. Dar este clar că anul 2020 nu va fi la fel ca 2016 – rușii știu că nu mai pot apela la aceeași stratagemă, iar țări precum Iranul și China sunt hotărâte să joace un rol mai important.
Întrebarea care se pune este dacă ele se vor afla de aceeași parte a baricadei sau vor acționa una împotriva celeilalte.
După alegerile din 2016, serviciile americane de informații au ajuns la concluzia că, totuși, rușii au intervenit de partea lui Trump. Dar în acest an, republicanii și democrații care au reexaminat informațiile au ajuns la alte concluzii legate de speranțele Rusiei de a se amesteca în alegerea lui Trump sau de faptul că președintele Vladimir V. Putin ar intenționa doar să erodeze încrederea în sistemul electoral american.
Pericolul legat de un amestec al Iranului în alegeri este mai greu de estimat. Înalți oficiali americani spun că demersurile ar fi menite să prejudicieze campania vizând realegerea lui Trump. Unii cred că, în această toamnă, Iranul va lansa o serie de atacuri navale pentru a încerca să provoace o catastrofă economică. Dar cum economia mondială se află deja la ananghie din cauza pandemiei, marja Iranului de a influența alegerile prin asemenea atacuri ar putea fi mai restrânsă.
China nu e o noutate pentru alegerile prezidențiale. În 2008, oficiali ai serviciilor de informații avertizaseră atât oamenii implicați în campania lui Barack Obama, cât și pe ce implicați în campania lui John McCain că hackerii chinezi au pătruns în sistemul de computere al campaniei lor. Dar se pare că a fost vorba doar despre o simplă colectare de informații, și nu despe un efort menit să influențeze rezultatul, așa cum a încercat Rusia opt ani mai târziu.
Intensificarea eforturilor Chinei, Rusiei, Iranului și ale altora pune mari probleme campaniilor (electorale).
“Nimic nu mai poate scăpa nepiratat “, a declarat Mick Baccio, fost ofițer de informații în campania lui Pete Buttigieg (fost primar al unei localități din statul Indiana și candidat din partea Partidului Democart la nominalizare pentru a candida la președinția SUA, n.red.). “Ridici barajul cât de mult poți. Vezi care sunt ‘bijuteriile coroanei‘ în materie de date și le îchizi cât de bine poți“.
Potrivit unor surse oficiale, în ultimele săptămâni, funcționari ai serviciilor de informații le-au oferit congresmenilor de pe Colina Capitoliului (Capitol Hill, locul unde se află sediul Congresului SUA, n. red.) date legate de amestecul în alegeri al Chinei. Printre informațiile, altminteri secrete, s-au numărat și o serie de avertismente legate de modul în care guvernul chinez a încercat să influențeze dezbaterile politice mai largi purtate atât la nivelul Statelor Unite, cât și în cadrul Congresului.
FBI-ul și oficiali ai altor sevicii de informații i-au avertizat pe congresmeni în privința unei așa-zise diplomații mascate, prin care o serie de diplomați din Beijing au făcut donații de aparatură de protecție personală care poate folosită în combaterea pandemiei de coronavirus, cerând în schimb să fie sprijiniți.
Un diplomat chinez i-a cerut unui congresmen republican din Wisconsin să adopte o rezoluție prin care să laude eforturile Chinei în combaterea virusului. Senatorul a refuzat, depunând în schimb un document cu critici la adresa Partidului Comunist Chinez.
Oficialii afirmă că, până acum, China s-a concentrat asupra curselor electorale la nivel local și la nivelul Congresului, arătându-se mai puțin interesată să influențeze campaniile prezidențiale. Este puțin probabil ca influența asupra campaniilor locale să atragă atenția la nivel național, astfel încât șansele Chinei de reușită sunt mai mici.
Dar, după cum afirmă actuali și foști oficiali ai serviciilor de informații, acele campanii locale pot influența politica la nivel național sau prezidențial. “Beijingul recunoaște că eforturile sale pot afecta cursa prezidențială“, a scris Evanina în avertismentul său de vineri.
Potrivit declarațiilor unui oficial, Beijingul a monitorizat cibernetic campaniile prezidențiale și acțiunile aferente și s-ar putea ca, în următoarele săptămâni, el să se hotărască să-şi extindă campania pentru a influența într-un mod mai direct politica la nivel prezidențial.
Discussion about this post