Legea privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic – aşa numită lege a carantinării şi izolării – intră, astăzi, în vigoare şi îi permite Guvernului şi autorităţilor locale să deţină instrumentele necesare în lupta pentru reducerea răspândirii noului coronavirus. De altfel, premierul Ludovic Orban a anunţat, ieri, că este posibil ca astăzi să avem o şedinţă de Guvern prin care membrii Executivului vor modifica hotărârea adoptată săptâmâna trecută cu privire la prelungirea cu încă 30 de zile a stării de alertă şi vor introduce în actul respectiv măsurile pe care le pot dispune în baza legii carantinării şi izolării.
În ultimele 14 zile, când ţara noastră s-a confruntat cu o răspândire intracomunitară puternică a coronaviruului şi cu creşterea zilnică a numărului de pacienţi, membrii Cabinetului Orban au afirmat că din cauza deciziei Curţii Constituţionale din 25 iunie, prin care se stabilea că internările nu se pot face pe baza unui simplu ordin al Ministerului Sănătăţii, şi din cauza actualei majorităţi parlamentare condusă de PSD, care a tergiversat aprobarea proiectului de lege iniţiat de Guvern în 6 iulie, nu poate acţiona eficient pentru combaterea răspândirii epidemiei.
Legea a trecut, în 16 iulie, de Senat, în calitate de for decizional, după ce a fost votată în urmă cu săptămână de Camera Deputaţilor şi a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis. Proiectul depus de Guvern a fost modificat drastic în Parlament.
Potrivit articolului 7 al proiectului de lege votat în Senat, măsura carantinei persoanelor se instituie pe baza afirmaţiilor ştiinţifice oficiale şi a definiţiei de caz, la domiciliul persoanei, la o locaţie declarată de aceasta sau în spaţiul desemnat de autorităţi cu privire la persoanele suspecte a fi infectate sau purtătoare ale unui înalt agent patogen care: a) sosesc din zone în care riscul epidemiologic este ridicat, pe baza datelor epidemiologice transmise la nivel naţional, european şi internaţional de către organismele în domeniu; b) au intrat în contact direct cu persoane confirmate a fi infectate de o boală infecto-contagioasă.
Persoanele care nu respectă măsura carantinării la domiciliu, medicul sau organele de control recomandă iar reprezentatul DSP decide carantinarea persoanei în spaţiul special desemnat de autorităţi. Textul de lege mai prevede: „Izolarea se instituie pentru persoanele bolnave cu semne şi simptome sugestive specifice definiţiei de caz, precum şi pentru persoanele purtătoare ale agentului înalt patogen, chiar dacă acesta nu prezintă semne şi simptome sugestive (…), la domiciliu, la o locaţie declarată sau, după caz, în unităţi sanitare”.
Actul normativ stipulează ca măsura izolării să fie instituită pe o durată limitată în mod nediscriminatoriu şi proporţional cu situaţia de fapt care o determină, să aibă ca scop prevenirea răspândirii unei boli infecto-contagioase, pentru siguranţa persoanei şi sănătatea publică, să fie instituită pe o durată limitată care protejează interesul public şi să nu determine un dezechilibru între nevoia de protejare a sănătăţii publice şi imperativul respectării libertăţii persoanei.
Discussion about this post