Tema campaniei din 2020 este: „Navigatorii sunt lucrători cheie” („Seafarers are Key Workers”), potrivit site-ului Organizaţiei Maritime Internaţionale (IMO), www.imo.org.
În acest an, navigatorii sunt în prima linie a pandemiei de COVID-19, jucând un rol esenţial în menţinerea fluxului de mărfuri vitale, cum ar fi alimente, medicamente, echipamente medicale şi consumabile sanitare. Cu toate acestea, criza sanitară şi economică a dus la condiţii de muncă dificile pentru navigatori, incluzând incertitudini şi dificultăţi cu privire la accesul în porturi, reaprovizionare, schimbări de echipaj şi repatriere. Campania de Ziua internaţională a navigatorului (2020) invită statele membre să recunoască navigatorii ca fiind lucrători cheie şi să le ofere sprijinul, asistenţa şi opţiunile de călătorie în timpul pandemiei.
Secretarul general al IMO, Kitack Lim, i-a asigurat, printr-un mesaj, pe navigatorii de pretutindeni că Organizaţia Maritimă Internaţională înţelege problemele cu care se confruntă aceştia în timpul pandemiei de coronavirus şi a lucrat neobosit la toate nivelurile pentru a găsi soluţii pentru marinari. Secretarul general a cerut statelor membre IMO şi companiilor de transport maritim să adopte o abordare practică şi pragmatică în probleme precum schimbările de echipaj, aprovizionarea, reparaţiile, certificarea şi autorizarea navigatorilor.
Campania 2020 „Day of the Seafarer” aduce un omagiu navigatorilor, recunoscându-le sacrificiul şi problemele cu care aceştia se confruntă. Mulţi navigatori sunt plecaţi de acasă de luni de zile şi nu sunt siguri când vor putea reveni din cauza restricţiilor de călătorie. Campania urmăreşte, de asemenea, sensibilizarea cu privire la munca depusă de navigatori ca răspuns la pandemie şi să le mulţumească pentru contribuţie.
Decizia de a institui Ziua internaţională a navigatorului (sau a marinarului) a fost luată la conferinţa Organizaţiei Maritime Internaţionale de la Manila (Filipine) din 2010, unde au fost adoptate revizuiri la Convenţia internaţională privind standardele de pregătire, certificare şi efectuare a serviciului de cart (Convenţia STCW) şi a Codului de asociat.
Site-ul www.imo.org menţionează că scopul sărbătoririi acestei zile este de a se recunoaşte contribuţia unică a marinarilor din întreaga lume la comerţul internaţional pe mare, la economia mondială şi la societatea civilă în ansamblu. Rezoluţia Organizaţiei Maritime Internaţionale „încurajează guvernele, organizaţiile de transport maritim, companiile, proprietarii de nave şi toate celelalte părţi interesate să promoveze în mod corespunzător Ziua navigatorului şi să ia măsuri pentru a-l celebra în mod semnificativ”.
Ziua internaţională a navigatorului este marcată, în fiecare an, şi în România.
La 3 aprilie 2020, Sindicatul Liber al Navigatorilor (SLN), organizaţie reprezentativă la nivel naţional şi internaţional, a solicitat Guvernului desemnarea marinarilor ca „lucrători cheie”, conform Circularei IMO 4204 şi a Ghidului Comisiei Europene pentru măsurile de gestionare a frontierelor statelor membre.
Potrivit SLN, în contextul crizei COVID-19, măsurile excepţionale luate de ţările lumii au dus la imposibilitatea efectuării schimburilor de echipaje la navele implicate în transportul maritim care asigură fluxul de materiale medicale vitale, produse agricole necesare şi alte bunuri şi servicii peste graniţe şi în acest context soluţia rezidă în acordarea unui statut special navigatorilor din marina comercială, după modelul adoptat de Marea Britanie.
„Navigatorii care se repatriază şi părăsesc navele sunt sănătoşi din toate punctele de vedere, testaţi profesional şi nu necesită perioade de carantinare instituţionalizată. La fel, cei care pleacă pe nave trebuie să fie sănătoşi, să fie testaţi şi să aibă rezultat negativ pentru COVID-19 la plecarea din ţară şi la urcarea pe nave. Numai aşa se poate asigura menţinerea navelor în operaţiuni economice vitale şi în menţinerea lanţului de aprovizionare la nivel global. Navigatorii sosesc de pe navele lor, din medii izolate, departe de pandemie şi sunt dotaţi de armatori cu echipamente de prevenţie pe timpul deplasării către casă, aceştia riscând însă să se infecteze cu noul coronavirus dacă sunt carantinaţi instituţional în România, laolaltă cu orice persoane care vin din ţări cu epidemii de coronavirus”, afirma liderul SLN, Adrian Mihălcioiu.
Conform acestuia, în România există circa 16.000 de navigatori care lucrează pe nave de marfă şi alţi 12.000 de marinari care lucrează pe navele de pasageri. Dintre ei, 3.500 sunt în prezent în impas din cauza pandemiei de COVID-19.
Discussion about this post