Reînviată prin protestele aflate în derulare în Statele Unite, controversa nu este nouă. Leopold al II-lea este responsabil pentru moartea a 10 milioane de oameni în timpul sângerosului regim colonial din Congo. Semnată de zeci de mii de oameni, petiția cere înlăturarea statuilor până la 30 iunie, aniversarea independenței Congoului.
Regele „constructor” și „exterminator”
„Pentru majoritatea belgienilor este un rege constructor pentru că a construit Belgia, dar a construit Belgia cu o mare parte din banii pe care i-a furat din Congo”, susține Mireille-Tsheusi Robert, președintele asociației anti-rasism BAMKO.
Asociațiile anti-rasism solicită, prin urmare, compensații financiare pentru Republica Democrată Congo. Între 1885 și 1908, Congo a fost proprietatea personală a regelui Leopold al II-lea care a stabilit acolo un regim de teroare, înainte de a-l ceda statului belgian.
Statui degradate
De la lansarea petiției, diverse statui au fost vandalizate, ca aceasta, la Gent, purtând ultimele cuvinte ale lui George Floyd („Nu pot respira”) și stropite cu vopsea roșie ca sângele. În toată Belgia există străzi și stații de mijloace de transport în comun care poartă numele fostului rege al belgienilor, iar flamanzii nu vor să audă de vreo schimbare în acest sens. „Aceasta face parte din istoria belgiană”, spune Wouter Vermeersch, de la partidul Vlaams Belang. „Suntem anti-regaliști și anti-monarhiști, dar nu suntem printre oamenii care doresc să distrugă statuile, să schimbe numele străzilor și să șteargă istoria sau moștenirea culturală. ”
În iunie 2018, într-un gest de reparație, orașul Bruxelles a autorizat un loc care să poarte numele eroului independenței congoleze Patrice Lumumba. Iar vechiul muzeu colonial a fost renovat și redenumit pentru a încerca să-i facă pe oameni să uite trecutul său rasial.
Petiția care solicită înlăturarea statuilor regelui Leopold al II-lea și cererile de reparații în favoarea Republicii Democratice Congo răspund protestelor mișcării „Black Lives Matter” din Statele Unite. Dar nu este vorba doar de recunoașterea crimelor din trecut. De asemenea, activiștii cer Belgiei să atace „rasismul instituțional actual”. Iar manifestațiile sunt planificate în săptămânile următoare pentru a face auzite aceste cereri.
Discussion about this post