El a spus că OMS „ne-a dat foarte multe sfaturi foarte proaste, sfaturi teribile” şi că „au greşit atât de mult şi întotdeauna de partea Chinei”.
Trump nu a participat personal la reuniune, locul său fiind luat de secretarul pe probleme de Sănătate, spunând că OMS a gestionat greşit criza, cu peţul „multor vieţi”.
Trump, care a fost criticat pentru propriul său mod de gestionare a pandemiei, a acuzat în repetate ori OMS că nu a alertat lumea suficient de devreme şi că a acordat prea multă încredere Chinei.
De asemenea, Trump a acuzat China că a ascuns începutul izbucnirii epidemiei.
SUA au suspendat deja finanţarea pentru OMS, în aşteptarea unei anchete a felului în care a organismul internaţional a gestionat pandemia de coronavirus.
La începutul reuniunii OMS de luni, preşedintele chinez Xi Jinping a declarat că ţara sa este „deschisă şi transparentă” şi a insistat că orice anchetă ar trebui să se întâmple după ce pandemia va fi ţinută sub control.
Președintele american a anunțat în aprilie că va înceta să finanțeze Organizația Mondială a Sănătății pentru că „a eșuat în misiunea sa de bază”, ca răspuns la focarul de coronavirus.
Donald Trump a acuzat că organizația a promovat propaganda Chinei privind virusul ceea ce a condus ca pandemie să fie mai extinsă decât ar fi trebuit.
„Ordon administrației mele să oprească finanțarea, cât timp se face o evaluare a rolului Organizației Mondiale a Sănătății în gestionarea greșită și acoperirea răspândirii coronavirusului”, a declarat Trump la o conferință de presă susținută la Casa Albă.
Statele Unite este cel mai mare donator la bugetul OMS, cu o contribuție de de peste 400 de milioane de dolari în 2019, circa 15% din bugetul instituției.
Criticile la Trump la adresa OMS au pornit de la începutul lunii aprilie când liderul american a declarat că SUA ar putea să oprească temporar finanțarea către Organizația Mondială a Sănătății (OMS), din cauză că a fost părtinitoare de partea Chinei în timpul pandemiei de coronavirus.
Donald Trump a arătat că OMS s-a plasat de partea Chinei de la începutul pandemiei, alimentând o poziție a organizației mondiale care a pus China „în centru”.
OMS a sărit în apărarea Chinei încă din luna ianuarie, când a acceptat, în ciuda avertismentelor venite din Taiwan, că boala Covid nu ar fi contagioasă. A preferat să susțină, până la mijlocul lunii ianuarie, varianta statului comunist, care afirma că nu se transmite de la om la om.
A existat o intervenție explicită din partea OMS, prin directorul său, Tedros Adhanom Ghebreyesus, care a cerut ca noul coronavirus să nu fie numit virusul chinezesc sau virusul din Wuhan. Proaspăt întors din China, unde s-a întâlnit cu liderul țării și al Partidului Comunist Chinez, Xi Jinping, Ghebreyesus a spus că este dezamăgit de stigmatizarea pe care o observă. „Stigmatizarea, să fiu sincer, este mai periculoasă decât virusul. Este cel mai periculos dușman”, spunea șeful OMS în ianuarie.
Tot la întoarcerea din China, liderul organizației mondiale a uimit prin laudele pe care nu s-a limitat să le ridice la adresa autorităților comuniste chineze. El s-a arătat „impresionat, până dincolo de cuvinte”.
Discussion about this post