17 țări din Europa cu populații ce s-ar putea înjumătăți până în 2100

Mai multe țări europene, inclusiv Spania și Italia, pot înregistra o înjumătățire a populațiilor lor până la sfârșitul secolului

Vă invităm să dați share la această știre

Polonia și Portugalia sunt, de asemenea, printre națiunile care se confruntă cu o scădere de cel puțin 50% până în 2100, sugerează cercetările publicate în revista medicală The Lancet.

Un număr de 23 de țări din întreaga lume și-ar putea vedea populațiile reduse cu mai mult de jumătate din cifra actuală, arată raportul întocmit de Universitatea Washington.

Richard Horton, redactor la Lancet, a declarat: „Secolul 21 va vedea o revoluție în istoria civilizației noastre umane. Africa și lumea arabă ne vor modela viitorul, în timp ce Europa și Asia vor suferi o diminuare a influenței lor. Până la sfârșitul secolului, lumea va fi multipolară, puterile dominante fiind India, Nigeria, China și SUA. Va fi cu adevărat o lume nouă, una pentru care ar trebui să ne pregătim de acum.”

Scăderea populațiilor din țările europene va avea implicații semnificative asupra economiilor lor.

„Dacă ipotezele utilizate în scenariul nostru de referință vor fi valabile, clasamentul  PIB-ului Rusiei și al Braziliei va avea un declin moderat, în timp ce Spania și Italia vor înregistra scăderi substanțiale”, se arată în raport.

În Europa, Spania ar putea înregistra o scădere de la 46 de milioane de persoane în 2017, la 23 de milioane, în timp ce Italia ar putea scădea de la 61 de milioane, la 31 de milioane de locuitori, în același interval de timp.

Polonia ar putea scădea de la 38 de milioane la 15 milioane, în timp ce Portugalia se va confrunta cu o scădere de la 11 milioane la 4,6 milioane.

Andorra, Bosnia, Bulgaria, Croația, Grecia, România, Serbia, Slovacia, Slovenia, Letonia, Lituania, Moldova și Ucraina sunt celelalte națiuni europene care se vor confrunta cu o scădere la cel puțin jumătate.

Marea Britanie, pe de altă parte, urmează să crească de la 67 de milioane la 71 de milioane, iar Franța va crește ușor.

Cercetătorii și-au bazat prognozele pe o scădere generală a ratei fertilității – numărul mediu de copii pe care îi naște o femeie – și sugerează că populația globală ar putea atinge la aproximativ 9,7 miliarde în 2064, înainte de a scădea la 8,8 miliarde până în 2100.

Studiul susține că alte țări din afara Europei care ar putea suferi o scădere abruptă a populației pot fi Japonia și Thailanda.

Africa Sub-Sahariană ar putea înregistra o creștere de la aproximativ 1,03 miliarde în 2017, la 3,07 miliarde până la sfârșitul secolului, dat fiind numărul de femei care ajung la vârsta de reproducere și datorită scăderii ratei de deces.

Un comentariu care apare în raport spune că soluțiile politice ar putea include găsirea unor modalități de creștere a ratelor de fertilitate și că „migrația va deveni o necesitate pentru toate națiunile, și nu o opțiune”.