Fermerii care deţin scroafe de rasă pură primesc bani pentru fiecare animal, cu o condiţie: să vândă anual cel puţin 4 purcei. Astfel, se stimuleză sporirea exemplarelor cu pedigree. În acest moment, în ţară, avem doar 1000, iar cererea de carne este de 10 ori mai mare. Gheorghe Cristolovean are 21 de scroafe de mangaliţă, rasă pură. Le creşte aşa cum scrie la carte, adică în sălbăticie, pe două hectare de pădure la poalele munţilor Bucegi. Prin programul lansat acum de Ministerul Agriculturii, va primi 1.200 de lei pentru fiecare scroafă.
Foame de mangaliță
Mihai Gyero, director Direcția Agricolă Brașov: “La cererea de carne şi produse din carne de mangaliţă, ar trebui să avem de cel puţin de 10 ori acest efectiv. În registrul genealogic al rasei nu pot să se înscrie decât animalele la care genealogia e cu două generaţii în urmă”. Programul lansat în 2017 le garanta fermierilor câte 250 de lei pentru fiecare purcel de rasă. Dar, pe piaţa liberă, purcelul se vinde şi cu 400 astfel ca mulţi nu au fost interesaţi să acceseze fondurile ministerului. Ioan Cleja, Asociația Crescătorilor de Porci Bazna și Mangaliță: “Acum programul dă 1.200 de lei de scroafă şi prin aceşti 1200 de lei eşti obligat să vinzi 4 purcei pe an înscrişi în registul genealogic.”
Un million de lei
Ioan Tătăran, Asociația crescătorilor de Mangaliță: “Aceste 2 rase erau pe cale de dispariţie şi se da astfel un imbold crescătorilor şi datorită măsurilor vor creşte efectivele şi va scădea şi preţul cărnii şi a produselor din carne”. Guvernul alocă pentru această iniţiativă un milion de lei anual, din fonduri de la bugetul de stat.
Discussion about this post